Hub Cultural
- Locație: Mun. București, sect. 3, Str. Preot Vasile Lucaciu nr 2
- Suprafață: 392.42 mp
- An: 2021
- Arhitectură: Arh. Izabela Tudorache, Arh. Andreea Dincă, stud. Arh. Gabriel Plăcintă
Imobilul face parte din Zona Protejată 38 Labirint, zonă rezidentială ce cuprinde preponderent locuințe atât izolate pe lot cât și cuplate sau înșiruite, cu mărimi de parcele variate și diferențe relativ mici de înălțime, cu câteva excepții. Ansamblul s-a format prin extinderea orașului tradițional spre nord-est, cu preluarea rețelelor stradale și a tipurilor de parcele semiurbane.
În mod caracteristic se identifică un amestec de locuințe de standard mediu și modest, un țesut tradițional difuz cu inserții contemporane, cu modificări ale arhitecturii ce nu țin cont de reglementări și în general imobile care nu sunt întreținute sau valorificate din punct de vedere arhitectural.
Imobilul studiat este încadrat în categoria “Clădiri fără grad de protecție – desființare posibilă”. Locuința existentă are un POT de 100%, nu i se atribuie o valoare arhitecturală, iar din punct de vedere al evoluției, de la un Sp+P inițial în momentul de față are un regim de înalțime de SP+P+M, prin modificări autorizate, iar imaginea fațadelor este schimbată și a fost utilizată o perioadă timp ca imobil de birouri, prin închiriere.
În vederea realizării unei construcții sunt permise funcțiuni care să păstreze diversitatea tipologică și funțională, care să evidențieze și să potențeze valorile existente. Misiunea noastă, ca arhitecți, este să luăm în considerare în aceeași măsură interesul orașului și al clientului, fapt pentru care propunerea trebuie să aducă un beneficiu ambelor părți implicate.
Ținând cont de reglementările urbanistice și de caracterul zonei ne-am gândit la o formulă care să păstreze o parte din clădirea existentă prin consolidarea și exinderea acesteia, obținând, în beneficiul clientului, același POT de 100% și un CUT maxim admis de 3,15. În ceea ce privește valoarea adusă zonei și orașului, în urma analizelor efectuate atât pe teren cât și conform documentelor disponibile, am ajuns la concluzia că zona are nevoie de un spațiu care să fie în folosul comunității, atrăgând deopotrivă oameni din toate categoriile sociale, vârstele și ocupațiile, și anume un hub cultural, un spațiu multifuncțional, adaptabil în funcție de necesitățile comunității în timp.
Interiorul propus este unul aerisit, având pe fiecare nivel un open space cu o anumită destinație, acestea fiind organizate în funcție de poziție, de acces, de iluminarea naturală, și de alte aspecte organizatorice interne. Astfel am înglobat la subsol o expoziție prin intermediul căreia să facem cunoscuți artiști autohtoni, la parter se află un spațiu de coworking pentru cei care din când în când au nevoie să schimbe peisajul de pe canapeaua de acasă sau de la micul birou improvizat în propria bucătărie, împreună cu o chicinetă și o mică recepție atât cu rol de informare cât și de asistență a utilizatorilor/vizitatorilor, urmând ca etajul și terasa să formeze un loc comun de întalnire și de relaxare prin intermediul unui coffee bar și a unei biblioteci generoase. Scopul final este acela de a lăsa vizitatorul/utilizatorul să se bucure în aceeași zi sau poate ocazional de toate cele 4 spații.
Din punct de vedere al aspectului arhitectural am ales să îl abordăm într-o manieră ușor atipică, dorind să preluăm într-o mică măsură câteva elemente caracteristice zonei și în mare parte să creăm ceva diferit dar subtil, cu scopul atât de a crește valoarea zonei cât și de a atrage atenția asupra valorilor arhitecturale existente.
Legendă și suprafețe:
Parter
1. + 2. Recepție + Coworking space – 63.45 mp
3. Bucătărie / chat room – 14.18 mp
4. Toalete – 8.65 mp
5. Casa scării – 8.45 mp
Subsol
6. Expoziție – 81.30 mp
7. Toalete – 8.65 mp
Etaj
8. Cafenea / Bar cu bibliotecă – 87.92 mp
9. Toalete – 8.65 mp
Terasă
10. Terasă loisir – 92.49 mp
Suprafață utilă totală = 281.25 mp
Suprafață construită totală = 392.42 mp